Bitcoin stelt $28.600 ATH in als de instroom van institutionele fondsen explodeert.

Bitcoin heeft vanochtend terloops 28.500 dollar overschreden, waardoor het een nieuwe recordhoogte heeft bereikt na het breken van zijn vorige 19.800 dollar ATH-niveau vorige maand. De verhuizing kwam te midden van nieuwe verhalen over de vluchtige activa, zoals de verdere positionering als „digitaal goud“ en een Amerikaanse bank die verklaarde dat het „te groot was om te falen“.

Zoals te zien is in de onderstaande grafiek, zit Bitcoin nu op $27.800 bij de pers. De asset bereikte een high van $28.666 op crypto-ruil Bybit in de kleine uurtjes, waardoor een vorig weerstandsniveau van $28.000 werd doorbroken. Het handelt boven het 34-periode exponentieel voortschrijdend gemiddelde, wat aangeeft dat er nog steeds een sterke trend in het spel is.

Grijstinten die de prijzen opdrijven?

Een groot deel van het institutionele verhaal wijst terug naar de Bitcoin-aankopen van Grayscale Investments. Het in de VS gevestigde crypto-fonds biedt enkele van de enige beursgenoteerde crypto-fondsen aan als onderdeel van de portefeuille en heeft dit jaar alleen al meer dan $16 miljard in haar Bitcoin-fonds, de GBTC, veroverd.

GBTC handelt over-the-counter in de VS en is beschikbaar in twee vormen: 1. Als een inschrijvingsmodel met een lock-in periode voor beleggers, of 2. Als een model met een lock-in periode voor beleggers. 2. Als een instrument dat door speculanten kan worden verhandeld.

De ETF heeft een vooraf bepaald bedrag aan Bitcoin Evolution per „aandeel“. Het handelt tegen $30 op het tijdstip van de pers, waarbij de waarde van de onderliggende BTC ongeveer $21 is en de resterende een „premie“ betaald door institutionele beleggers voor het gemak dat het biedt.

Maar ondanks de hoge premie, hebben de beleggers zich opgestapeld. De GBTC ziet gemiddelde handelsvolumes van meer dan $12-22 miljoen per dag, gedreven door zowel institutionele aankopen als arbitrageurs die de premie in hun zak willen steken.

Dit heeft voor een deel bijgedragen aan een contrasterende vraag naar spot Bitcoin, wat op zijn beurt de prijzen van de activa opdrijft, wat op zijn beurt de vraag opdrijft, wat op zijn beurt de aankopen en de prijzen opdrijft.

Het bovenstaande is geen kleinhandelsgerucht, want zelfs een grote Amerikaanse bank heeft de rol van Grayscale eerder in december 2020 erkend.

JPMorgan erkent de Bitcoin-rush

Terwijl Bitcoin is verhuisd, is de Amerikaanse bank JPMorgan, een Bitcoin-nayer-turned-follower, schijnbaar verdubbeld ten opzichte van zijn voortdurende bullish narratief voor BTC. De bank zei dat de activa een grotere instroom van institutionele fondsen en investeerders zagen en dat ze meer opwaartse druk uitoefenden.

In een cliëntnota eerder deze maand, zei JPMorgan, ,,huidige waardevaststelling schijnt hoofdzakelijk door de institutionele vraag te worden gedreven, met Grijze Schaal leidend door volume„.

Echter, de bank voegde in dezelfde notitie toe:

„We blijven voorzichtig met hoe duurzaam dit is.“

Maar gezien de geschiedenis van de Bitcoin-gesprekken van de bank, zouden handelaren die verklaring wel eens kunnen overzien.